- Reklama -
czwartek, 9 maja 2024
- Reklama -
Więcej
    Strona głównaPrawa konsumentaJak sprawdzić, czy każdy produkt ze sklepu ze zdrową żywnością jest na...

    Jak sprawdzić, czy każdy produkt ze sklepu ze zdrową żywnością jest na pewno EKO?!

    Kontrola produktów ekologicznych

    W każdym roku – zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej – 5% kontroli, jakie są wykonywane w obszarze artykułów rolno–spożywczych powinny stanowić kontrole produktów wytwarzanych w ramach rolnictwa ekologicznego. Kontrolą powinny być objęte także produkty zagraniczne. Kontrola ma na celu ocenę jakości produktów wytworzonych w ramach rolnictwa ekologicznego, sprawdzenie przestrzegania zasad obrotu tymi wyrobami, jak również spełnienie warunku możliwości identyfikacji dostawców tych produktów.

    Jak wynika z informacji przekazanych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, podczas kontroli przeprowadzonej w 2014 r. – kontrolą objęto 980 partii produktów, z czego 219 partii, czyli 22,4% z całości – zostało zakwestionowanych. Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwego oznakowania (np. oznaczenie produktu jako ekologiczny, podczas gdy nie był on objęty certyfikacją; brak pełnych danych identyfikujących producenta) oraz niewłaściwej jakości (np. niższa zawartość owoców w musli owocowych; użycie nazwy ‘sok ze śliwki i agawy’ – z jednoczesnym wyeksponowaniem na opakowaniu nazwy i wizerunku agawy, podczas gdy w składzie podano nieznaczną zawartość zagęszczonego soku z agawy – 2 %).

    W związku z przedstawionymi wnioskami kontroli, warto zapoznać się z podstawowymi regułami, jakie dotyczą żywności ekologicznej.

    Jak wybierać ekologiczną żywność? Czytaj etykiety! Zwracaj uwagę na szczegóły!

    Po pierwsze – pamiętaj o tym, że sama nazwa sklepu, np. sklep ekologiczny, sklep ze zdrową żywnością – nie czyni produktów w nim sprzedawanych ekologicznymi wyrobami. Nazwy te są wykorzystywane w celach marketingowych i wielu przypadkach nie mają nic wspólnego z pochodzeniem produktów w nich sprzedawanych. Poza tym, nawet jeśli w sklepie ze zdrową żywnością oferowane są prawdziwe eko-produkty, to uważaj, aby nie kupować wszystkiego bez namysły, bowiem w sklepach tych nie zawsze oferowana jest wyłącznie ekologiczna żywność.

    Potocznie mówi się, że papier wszystko przyjmie – tak samo jest w przypadku bio – produktów. Na opakowaniu może być napisane wszystko – niekoniecznie zgodne z prawdą. To, że na opakowaniu jest napisane np.: „z ekologicznie czystych rejonów”, „bio jogurt” itd. – nie jest jednoznaczne z tym, że dany produkt jest ekologiczny. W celu sprawdzenia, czy produkt, który chcemy kupić jest naprawdę EKO – przeczytaj dokładnie etykietę. Produkty ekologiczne można rozpoznać po tym, że na ich opakowaniu/etykiecie umieszczone są słowa: „ekologiczny”, „eko” lub „bio” oraz unijne logo produkcji ekologicznej (tzw. ekoliść) i numer jednostki certyfikującej.

    Przykładowe oznaczenie:

    Źródło: http://uokik.gov.pl/

    Pamiętaj, że dopuszczalne są odstępstwa od podstawowej ‘zielonej’ wersji unijnego logo produkcji ekologicznej:

    Rys. Przykładowe oznaczenia (ale żadne inne, zatem zwracaj na to szczególną uwagę!).

    Źródło: http://uokik.gov.pl/

    Kupując produkt z takim oznaczeniem masz pewność co do jego ekologicznego pochodzenia.

    Jeśli na etykiecie produktu widnieje unijne logo produkcji ekologicznej, to masz pewność, że co najmniej 95% masy składników pochodzenia rolniczego, stanowią składniki pochodzenia ekologicznego. Do wartości tej nie bierze się pod uwagę wody i soli, dlatego też produkty, które zawierają np. 2% składników pochodzenia ekologicznego, pod warunkiem, że nie będą zawierały żadnych innych składników rolniczych – mogą być oferowane jako produkty rolnictwa ekologicznego – np. napój jabłkowy z zawartością 2% ekologicznego soku jabłkowego.

    Czy mogę sprawdzić, czy ekologiczne owoce sprzedawane na wagę luzem faktycznie pochodzą z ekologicznej uprawy?

    Tak, jeśli w sklepie lub na bazarze sprzedawca oferuje produkty ekologicznej, które są sprzedawane bez opakowań jednostkowych to sprzedawca musi legitymować się aktualnym certyfikatem, który zawiera wykaz produktów ekologicznych. Certyfikat ten jest wydawany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą i świadczy o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania danego produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.

    Podstawa prawna:

    ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. 2009 nr 116 poz. 975);
    rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. U. L 189 z 20.07.2007 r., s. 1 z późn. zm.)

    POWIĄZANE ARTYKUŁY
    - Reklama -

    NAJPOPULARNIEJSZE