- Reklama -
sobota, 20 kwietnia 2024
- Reklama -
Więcej
    Strona głównaBiznesDziałalność agroturystyczna

    Działalność agroturystyczna

    Odpowiedź na to pytanie jest dosyć prosta –wystarczy założyć działalność gospodarczą zgodnie z obowiązującymi procedurami. Te są na chwilę obecną dużo prostsze, niż kilka lat temu. Zanim jednak zdecydujemy się na złożenie wniosku w przedmiocie wpisania naszego biznesu do ewidencji działalności gospodarczej, zobaczmy czy spełniamy warunki niezbędne do prowadzenia działalności agroturystycznej. Pomocne w tym zakresie będzie rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.

    Powyższy akt prawny zawiera w swej treści szereg różnych wymogów, które należy bezwzględnie spełnić przy zakładaniu działalności agroturystycznej. Dla przykładu warto wskazać kilka z nich:

    • przydatność wody do spożycia (szczególnie w przypadku, gdy gospodarstwo korzysta z własnego ujęcia),
    • usuwanie ścieków i odpadów komunalnych,
    • procedura prania pościeli (rozdział czystej od brudnej),
    • dostępność środków higieny (mydło, papier toaletowy itp.),
    • procedury dezynfekcji,
    • dostępność apteczki pierwszej pomocy oraz brak owadów i gryzoni.

    Pamiętajmy, że zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju oraz nadanie kategorii, a także zmiana i potwierdzenie zaszeregowania obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju i nadanej kategorii następuje na wniosek przedsiębiorcy podejmującego świadczenie usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim. Wniosek ten powinien zawierać:

    • nazwę i siedzibę lub nazwisko i imię oraz adres przedsiębiorcy świadczącego usługi hotelarskie w obiekcie objętym wnioskiem;
    • Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP) przedsiębiorcy oraz numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) albo numer wpisu do ewidencji działalności gospodarczej – o ile taki posiada;
    • nazwę obiektu, jeżeli usługi będą świadczone z użyciem nazwy własnej obiektu;
    • określenie położenia obiektu, wraz z podaniem jego adresu, numeru telefonu, a także – o ile obiekt posiada – numeru faksu, adresu poczty elektronicznej oraz adresu strony internetowej;
    • liczbę miejsc noclegowych, liczbę jednostek mieszkalnych oraz ich strukturę;
    • opis obiektu potwierdzający stopień spełnienia przez ten obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca, w tym o zakresie usług gastronomicznych;
    • wskazanie osoby upoważnionej do reprezentowania wnioskodawcy w postępowaniu o ustalenie rodzaju i nadanie kategorii;
    • wskazanie zaszeregowania do określonego rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca.

    Do wniosku dołącza się:

    • dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań budowlanych, przeciwpożarowych i sanitarnych, o których mowa w przedmiotowym rozporządzeniu;
    • dowód wniesienia opłaty przez przedsiębiorcę za dokonanie oceny spełniania przez obiekt hotelarski wymagań, o których mowa w przedmiotowym rozporządzeniu.

    Prowadzenie jakiejkolwiek działalności gospodarczej jest związane z obowiązkiem uiszczania podatku dochodowego. Działalność agroturystyczna jest jednak w tej materii wyjątkiem, przynajmniej w niektórych sytuacjach. Ustawodawca przewidział bowiem, że zwolnienie z podatku dochodowego obejmuje działalność agroturystyczną w zakresie wynajmu pokoi gościnnych oraz wyżywienia osób korzystających z tych pokoi , które spełniają równocześnie poniższe warunki:

    • liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu,
    • wynajmowane pokoje muszą znajdować się w budynku mieszkalnym,
    • budynki mieszkalne należą do gospodarstwa rolnego w rozumieniu ustawy o podatku rolnym,
    • budynki mieszkalne, w których wynajmowane są pokoje muszą być położone na terenach wiejskich,
    • pokoje wynajmowane są osobom przebywającym na wypoczynku.

    Pamiętajmy jednak, że osoby, które nie spełniają powyższych wymogów podlegają opodatkowaniu.

     

    POWIĄZANE ARTYKUŁY
    - Reklama -

    NAJPOPULARNIEJSZE