Określenie wymagań w zakresie, jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego może nastąpić w szczególności przez ustalenie jego klasy, jakości. Zgodnie z treścią art. 23 ustawy, o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, kontrola, jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz warunków składowania i transportu tych artykułów ma na celu sprawdzenie, czy:
- Artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie, jakości handlowej określone w przepisach, o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta.
- Artykuły rolno-spożywcze są składowane lub transportowane w sposób zapewniający zachowanie ich właściwej, jakości handlowej.
- Ilość i jakość składowanego artykułu rolno-spożywczego są zgodne z ustalonymi warunkami składowania.
Kontrola obejmuje, co najmniej jedną z następujących czynności: - Sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego, jakości handlowej.
- Sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu.
- Oględziny artykułu rolno-spożywczego.
- Pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych.
- Ustalenie klasy, jakości artykułu rolno-spożywczego.
- Sprawdzanie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, o ile wynika to z odrębnych przepisów.
Kontrole, jakości handlowej owoców i warzyw wyprodukowanych i dostarczonych w danym roku gospodarczym przetwórcom, w rozumieniu przepisów o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych, prowadzone są na podstawie planu kontroli uzgodnionego z Prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, na wniosek dyrektora oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwego ze względu na siedzibę przetwórcy lub organizacji producentów. Kontrolę działalności gospodarczej przedsiębiorcy przeprowadza pracownik Inspekcji po okazaniu legitymacji służbowej oraz doręczeniu upoważnienia do przeprowadzenia kontroli. Z przebiegu kontroli sporządza się protokół, jeżeli przepisy Unii Europejskiej lub przepisy odrębne w zakresie rynków rolnych nie stanowią inaczej. Przedsiębiorcy, u których organy Inspekcji przeprowadziły kontrolę, w tym pobrały próbki, są obowiązani wnieść opłaty za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli oraz przeprowadzeniem badań laboratoryjnych tych próbek, jeżeli w wyniku tej kontroli stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie, jakości handlowej wynikającym z przepisów, o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.